måndag 30 januari 2023

Tomhet.. Har bägaren blivit full så är det tomt.

Hur känns det när det är tomt?När det blir tomt så hamnar man som under ytan.
 Jag kan ha flera idéer och uppslag en morgon men så fylls bägaren upp med surr från omgivningen, hundens pockande på uppmärksamhet och frågor från min familj om ditten och datten och plötsligt så har min kreativa hjärna plötsligt bara stängts av. Det är tomt på idéer. Det värsta är att jag kan inte ens komma ihåg vad det var idéerna handlade om. Jag vet att jag länge tänkt på att jag ska skriva ner mina tankar och sammanställa dessa till en bok. Morgonens promenad gav mig idén till en titel. Nu efter sonens halvtimmes surr om någon boxare i något spel så kan jag bara komma ihåg ett ord, Troll, jag minns inte ens hur jag funderade om relevansen i mitt liv till just troll men det var för bara någon timme sedan ett helt koncept med manus för flera kapitel som kommit fram i min hjärna. Nu är det bara tomt. Kanske kommer det tillbaka när jag fått tid till avkoppling och återhämtning. Jag brukar behöva trycka på resetknappen för att lyckas med det.

 Min fru tycker det är skitjobbigt, mitt bästa sätt för att trycka reset numer är att spela datorspel för mig själv en halvtimme till en timme. För det mesta kommer min hjärna i gång igen, ibland inte. Jag tror det är distraktionen som behövs. När jag var yngre så såg jag gärna på tv en timme på eftermiddagen med samma effekt. Det fungerar tyvärr inte längre då dom allra flesta tv-programmen blivit mera skit än innehåll. Det kan ju bero på att jag blivit mätt på tv men jag är rätt övertygad om att med den ökande kvantiteten av program gör att kvalitén på programmen sjunker med minns lika stor andel. Redan 1999 såg man tydligt trenden, vi hade på ungefär tio år gått från två stora tv-kanaler till kanske 30. Idag har streamingtjänsterna exploderat i antal och kvalitén har åter sjunkit.

 Jag kan förstå att min fru blir irriterad när jag sitter en dryg timme med ett datorspel, men alternativet är inte bättre i min värld. En bok i samma tid, gör mig visserligen resetad, men jag blir även väldigt trött. Tv:n funkar bara nån timme i veckan men jag får aldrig se ostört när jag behöver det. Att lyssna på musik skulle säkert fungera, men jag är den enda i familjen som uppskattar musik och att gå med lurar är inte hållbart i längden. 

Hon tycker att jag ska lägga mig och vila i stället, det är hennes lösning när livet blir för jobbigt. Problemet med vila är att det bara pausar min hjärna, jag får inte starta om den.


Byrå som jag renoverat
När min kreativa hjärna vaknar till liv så vet jag att det kommer saker ur den, idéer som:

 bokhyllor, huskonstruktioner, trädgården, älgjakten, arbetsmiljöförbättringar, omorganisationsförslag, säljande platser i butiken, födelsedagsfesten, ny inredning och en massa annat.När hjärnan stänger ner så är det oerhört jobbigt, att stirra blankt ut i tomma intet och veta om att jag egentligen hade en idé om vad jag skulle göra och hur men nu är det borta är oerhört frustrerande. Plötsligt fungerar bara det grundläggande och jag går från att ha en IQ på 129 till kanske på sin höjd 80. Att plocka undan disken vid dom tillfällena är i princip omöjligt om jag inte hade märkt alla lådor i köket med innehållsetikett. 

När jag första gången försökte mig på att göra lokförartestet så var jag i det läget, IQ 80. Vad är lokförartestet undrar du kanske? Jo det är ett inträdesprov som man måste klara för att få göra utbildningen till lokförare. En sorts intelligenstest där man har flera delar likt högskoleprovets olika delar. Man ska matcha och se sammanhang i olika logiska bilder, språkförståelse o.s.v.  Som du kanske förstår så gick det inte speciellt bra och jag var oerhört frustrerad då det var frågor och uppgifter som jag visste att jag men lätthet skulle klara av om min hjärna bara var påslagen. Kanske är det så för alla i vardagen ibland men man kanske inte reflekterar över det så länge man inte krockar bilen i en refug eller missar att kliva av vid rätt tunnelbanestation. Min rumskamrat under några år var ofta sådan utan att ha en trolldiagnos. Det var väldigt underhållande när han glömde bort vart han parkerat bilen och sedan anmälde den stulen, eller när han försökte låsa upp dörren hos grannen ovanför och ringde och undrade om jag bytt lås. För min egen del är det bara jobbigt när jag inte får möjlighet till att göra en reset, eller när jag har många dagar på rad med konstant full bägare. Det är vid dom tillfällena som jag missar att betala räkningar, lämna tillbaka boken till biblioteket eller glömmer bort min frus födelsedag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

julklappar, traditioner och högtider när man har autism

  Hej alla läsare på Manly Minutes! Idag tänkte jag ta upp något som många av oss med autism kan relatera till – julklappar, traditioner och...