söndag 12 februari 2023

Största Energitjuvarna i min vardag.

 

Energi


Jag sitter här och förbrukar en massa energi på att försöka göra en lista på saker som ger och tar energi. Mitt liv är fullt av energitjuvar och även om dom är svåra att identifiera ibland så är dom enklare att sätta fingret på än på sakerna som ger energi. Kanske är det för att tjuvarna stör mig och gör mig irriterad.  Jag kommer att räkna upp exempel och försöka förklara dessa här nedan. Ta nu inte dessa punkter som något generellt som gäller alla troll då det är högst personligt vad ens energitjuvar är och vad som ger energi. Jag försöker bara tydliggöra med mina egna exempel på vad som kan vara energigivande och tagande.

När energin tryter så blir även humöret påverkat. Jag har skrivit om arga gubben och han finns där hela tiden. Speciellt när energinivån blir låg. För egen del så har jag försökt identifiera vart det går energi för att kunna undvika att hamna i läget där jag upprepade gånger dränerar min energi så att arga gubben riskerar att komma fram.

 Saker som tar energi

 •  Prat ljud och stök i bakgrunden
  • Att ha någon eller några som surrar någonstans i bakgrunden är för mig en oerhört arbetsam situation. Min värsta mardröm vore att vara tvungen att arbeta i ett kontorslandskap eller liknande. När jag sitter hemma så har jag ibland en son som pratar för sig själv, det är en enorm energitjuv och jag kan vara gråtfärdig efter några timmar och vill bara gå och lägga mig.
  • I skolmiljö och i offentliga miljöer så finner man ofta sådant här surr. Min insikt i detta har gjort att jag börjat undvika dessa miljöer.
  • Konstigt nog så störs jag ej av en radio i bakgrunden. Kanske för att det är något som alltid funnits med under min uppväxt.
 • Höga skrik och ljud exempelvis hundens skall.
  • Ni som spelat ett fps-spel vet hur hälsomätaren faller när man blir träffad av ett skott. Ungefär så ser min energinivå ut när plötsliga höga ljud kommer, exempelvis en moped som varvar motorn eller hunden som skäller till av glädje.
 • Högkoncentrationsprojekt (såsom städning, organisering, tvätt och annat som kräver stor tankeverksamhet och planering för att fungera)
  • Att städa och organisera är egentligen något som ger mig energi, men inte under själva processen. Att exempelvis dammsuga ett rum kräver först en planering i vad som ska plockas undan innan dammsugandet kan påbörjas. Sedan en undan plockning av detta. Innan man sedan kan börja dammsuga. Märker jag sedan att jag missat något så sjunker min energi som en sten då jag känner mig misslyckad och värdelös som inte ens klarade av att notera strumpan som ligger mitt på golvet. Att det dessutom är en högljudd apparat som ska användas gör inte saken enklare.
  • Att tvätta kräver också en massa energikrävande planering. Du kanske tänker att det är bara att stoppa in tvätten i maskinen. Men nej man måste planera för att även kunna komma ihåg att torka tvätt, vika tvätt och sortera tvätt. Fyra för mig enorma tjuvar.
  • Det som kanske är en rutin för dig är för trollet en väldigt invecklad process i många steg som tar enorma mängder energi. För min del blir dock vardagslivets småsaker lidande på grund av det.
 • Sociala sammanhang.
  •    Att koncentrera sig på en diskussion som man kanske inte ens tycker är speciellt intressant är oerhört krävande av ett troll. Jag skiter kanske fullständigt i Janssons nya bil men eftersom ni verkar vara intresserade av den så måste ju även jag delta i diskussionen för att inte vara osocial. Energitjuvarna kan vara många och enormt stora.
 • Ute i offentliga miljöer.
  • Det finns inga offentliga miljöer som saknar distraktionsföremål. Det kan vara saker som en konstig skylt. Ett par ungdomar som står och pratar i ett hörn, En doft. Något som låter. Blinkande ljus. Maskiner som rör sig och låter. Jag behöver kanske inte nämna något mer, alla dessa saker lägger trollet märke till och det är energitjuvar
 • Ute i trafiken tillsammans med någon annan. (Det krävs massor av energi för att koncentrera sig på den man är tillsammans med. (Passagerare eller prommenadsällskap))
  • Jag har egentligen inga personliga problem med att röra mig i trafiken så länge som jag är själv, det kan till och med vara avkopplande. Men när jag har sällskap så går det åt en massa energi för mitt sällskaps skull. Om jag går med hunden så behöver den uppmärksamhet samt den vill naturligtvis vara social med allt och alla, något som jag undviker då det är en energitjuv. Om jag har med mig någon person som passagerare eller sällskap så krävs det plötsligt två saker av mig samtidigt, både att vara social och att ha koll på min omgivning. Det är en sak för mycket.
 • Lyssna på en berättelse, ljudbok, föreläsning eller liknande. Det här kan verka konstigt då jag ofta lyssnar på poddar men det blir mer som att lyssna på radio – vilket inte brukar ta någon energi.
  • Jag tycker egentligen om att lyssna på ljudböcker och liknande, men det krävs en enorm koncentration för mig när jag lyssnar på saker. Jag har svårt att visualisera det som sägs och kan ibland vara tvungen att lyssna på samma saker om och om igen bara för att förstå vad som händer i handlingen.
  • Poddar blir lite speciellt då jag inte bryr mig ifall jag bara hört hälften av det som sägs.
 • Arbeta vid datorn med något.
  • En sak som är dubbel för mig. En del saker tar enormt mycket energi medan andra saker ger energi.
  • Att exempelvis arbeta med en webbenkät kan vara en enorm tjuv.
  • Skriva ett brev tar energi
  • Söka information om myndigheter och kontakt med dessa.
 • Tala i telefon (att ”facetimea tar inte lika mycket energi)
  • Det här är kanske det absolut värsta jag vet. Att tala i telefon. Jag har alltid trott att det beror på att jag inte ser den jag talar med och därför ofta missförstår vad denne säger. Numer tror jag att det dessutom beror på att ljudet är skitdåligt. Det är massor (Om än mindre i nya moderna telefoner) av brus, oljud och annat som stör. Koncentrationen som krävs vid ett sådant här samtal är enorm och jag blir oerhört lätt störd av min omgivning.
 • Träning/gymmande.
  • Något som är enormt energikrävande. Att träna för träningens skull har alltid vart totalt menlöst för mig och ger mer frustration än något annat. Den mesta träningen blir dessutom enformig och är det något som tar enorma mängder energi så är det enformighet.
  • Med det sagt så finns det träning som jag uppskattar. Jag har testat orientering nån sommar, oerhört givande. Jag har även spelat en del racketsport, något som jag är oerhört dålig på men det ger energi. Tyvärr krävs det minst en likasinnad som man vill umgås med.
Som du kan se finns det många faktorer som påverkar vår energinivå och det är viktigt att identifiera vad som ger och tar energi för oss personligen för att kunna ta hand om vår hälsa och välbefinnande. Genom att ta bort de faktorer som tar energi och fokusera på de faktorer som ger energi kan vi bättre ta hand om oss själva och undvika utmattning och stress.
Har du några energitjuvar i ditt liv? skriv gärna en kommentar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

julklappar, traditioner och högtider när man har autism

  Hej alla läsare på Manly Minutes! Idag tänkte jag ta upp något som många av oss med autism kan relatera till – julklappar, traditioner och...