onsdag 22 mars 2023

Känner du till några kändisar med autism?

Idag hoppar vi glatt in i ett djupt kaninhål där man kan förlora sig i många timmar om man är intresserad av autism. Nämligen kända personer som har bekräftat eller misstänkt autism. En fråga som är relevant för att öka förståelsen för autism.  Men även en fråga som är intressant för att skvallertanten inom oss är nyfiken på dom där kändisarna. Jag tycker att det är både viktigt och intressant när kändisar öppet talar om sin autism, det ger nämligen en större förståelse för funktionsstörningen och bidrar till att minska fördomarna som finns. Det är även väldigt inspirerande att se hur man kan lyckas och vara framgångsrik även om man har hinder som man ständigt måste arbeta mot.

Här är några exempel på kändisar som du kanske visste om och några som du kanske inte kände till.

Greta Thunberg
Miljökämpen som redan från början var tydlig med att berätta om sin autism. Hon nämner också många gånger att hon ser det som en superkraft. Greta Thunberg har sagt att hennes autism har gett henne en annan syn på världen och hjälpt henne att fokusera på miljöfrågor. Hon har också sagt att hennes autism gör det svårt för henne att förstå sociala koder och normer, vilket kan ha hjälpt henne att vara ärlig och direkt när hon talar om sina åsikter och känslor.

Anthony Hopkins

För skådespelaren Anthony Hopkins, tog det ett tag innan alla bitar föll på plats. Det var nämligen när han var i 70-årsåldern som han fick diagnosen Aspergers syndrom. Som barn trodde han att han var helt dum i huvudet då han inte klarade av skolan och under sitt vuxna liv tog han till alkoholen i hopp om att kunna tämja det som gjorde honom annorlunda. Men nu kan han se hur diagnosen har hjälpt honom i karriären. I branschen blev han till exempel känd för att kunna memorera sju sidors monolog i huvudet.

Elon Musk
Teslagrundaren, Starlink, spacex, ja ni vet han där, geniet. Musk har delat med sig av berättelser om sina sociala kamper som barn. Han rapporterar att han blivit mobbad och "nästan ihjälslagen" för att han var annorlunda . I en dokumentär talar Elon Musks mamma om honom som ett "ungt geni", men också som blyg och besvärlig, utan vänner. Musk har vad vissa psykologer kallar en "utvecklingshistoria" av autistiska egenskaper och negativa upplevelser av att inte bli accepterad i barndomen .
Övergrepp riktade mot Musk för att vara autistisk har fortsatt in i vuxen ålder, med en Twitter-chef som hänvisar till honom som "bokstavligen speciella behov" och "en looney tune". Bara ett fåtal personer ropade ut detta. Detta återspeglar tyvärr den mobbning som autister möter på arbetsplatsen och mer allmänt.

Albert Einstein

Det finns egentligen inga underlag för att säga att världens mest kända geni hade autism. Men det är ett antagande som många psykologer gjort genom åren. Även om vi inte med säkerhet vet om Albert Einstein hade autism eller aspergers syndrom, så var hans beteenden, karaktärsdrag och vision för att lösa så många problem under flera decennier starka indikationer att han fanns i autismspektrumet. Nu kan man ju bara tycka att han var lite excentrisk, men så är nog fallet med dom flesta som har högfungerande autism.

Adolf Hitler

Världens mest kända diktator, idag tror man att han hade aspergers syndrom. Han hade i alla fall många autistiska drag såsom, rutinbundenhet, starka specialintressen, "lillgammal", selektivt ätande, svårigheter med social interaktion, sensoriska brister och ett extraordinärt minne. Att även hans far uppvisade autistiska drag gör att sannolikheten blir större.

Listan kan göras lång men man ser hela tiden likheter mellan alla kändisar, man lyckas med att nå framgång då man lyckas utnyttja sina egenheter och vända dom till sin fördel. Vissa har dock försvunnit ur tiden alldeles för tidigt och då kan man anta att autismen är något som legat dom i fatet. Psykisk ohälsa, underlåtenhet att ta hänsyn till sin egen fysiska hälsa samt olika konflikter som lett till en tidig död är något som är återkommande. Det som är intressant, framförallt med historiska personer är att man trots avsaknad av möjlighet att intervjua dem så kan man försöka tolka dom efter spåren som dom lämnat i historien. Vissa personer är ju mer omskrivna än andra.

Här har du några namn att googla på om du blivit nyfiken på mer, jag säger inte att alla dessa har eller har haft autism men dom faller troligen inom autismspektrumet:

Charles Darwin, Andy Warhol, Nikola Tesla, Susan Boyle, Keanu Reeves, Syd Barret, Ludwig van Bethooven, Howard Huges, Alan Turing, Bobby Fisher, Dan Akroyd, Satoshi Tajiri.


Källor:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

julklappar, traditioner och högtider när man har autism

  Hej alla läsare på Manly Minutes! Idag tänkte jag ta upp något som många av oss med autism kan relatera till – julklappar, traditioner och...