onsdag 26 juli 2023

Är alla autister otrevliga?

 


Jag tror ingen medvetet försöker vara otrevlig mot sin omgivning men som autistisk så är det bra att vara medveten om att ens raka sätt och ofiltrerade språk kan uppfattas som väldigt otrevligt och ibland rent provocerande. Det är inte korrekt att säga att alla autistiska personer är otrevliga. Autism är en neurologisk funktionsnedsättning som påverkar hur en person uppfattar och samspelar med omvärlden. Det är viktigt att förstå att autistiska personer, precis som alla andra, har olika personligheter och beteenden. Att generalisera och säga att alla autistiska personer är otrevliga är felaktigt och kan leda till missförstånd och fördomar.

Det är sant att vissa autistiska personer kan upplevas som mindre sociala eller ha svårigheter med socialt samspel. Det beror på de specifika utmaningar som autism kan innebära för kommunikation, social interaktion och förståelse för icke-verbala signaler. Till exempel kan vissa autistiska personer ha svårt att tolka kroppsspråk eller uttrycka sina känslor på ett sätt som andra förstår. Att man då dessutom använder ett rakt och bokstavligt uttryckssätt resulterar ofta i att man plötsligt framstår som burdus, ohyfsad eller rent otrevlig. Det är ingenting som man som autistisk gör med mening utan det är helt enkelt en konsekvens av ens sociala handikapp. Vissa autistiska personer har svårigheter med verbalt och icke-verbalt språk. Dom kan ha begränsat ögonkontakt, svårigheter med att inleda eller upprätthålla samtal, eller använda begränsad eller repetitivt språk. Dessa kommunikationssvårigheter kan ibland leda till missförstånd eller uppfattas som otrevlighet.

Jag tror att det är detta handikapp som gör att sociala situationer är så svåra och jobbiga för personer med Autism. Speciellt när man kanske är medveten om att man har problem på det området. Autistiska personer kan ha svårt att förstå och tolka sociala regler och normer som andra tar för givet. Det kan vara svårt för dom att avkoda icke-verbal kommunikation, såsom kroppsspråk, ansiktsuttryck och tonfall. Detta kan ibland göra att dom uppfattas som mindre engagerade eller otrevliga, även om dom inte avsiktligt försöker vara det.

För att förstå och bemöta autistiska personer på ett respektfullt sätt är det viktigt att vara medveten om deras individuella behov, kommunikationsstilar och preferenser. Att vara lyhörd, empatisk och visa förståelse kan underlätta interaktionen och främja positiva relationer med autistiska personer. När man kommer förbi dom kommunikativa problemen så är det kanske en ursnäll och jättespännande person som man möter där istället för den där otrevliga farbrorn som man får intryck av att det är.

2 kommentarer:

  1. Det är lite konstigt att rak kommunikation kan uppfattas som otrevlig? Rak och tydlig kommunikation är ju så mycket enklare att förstå och minskar risken för missuppfattningar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Jag kanske inte är nog tydlig. Rak kommunikation kan uppfattas som otrevligt då man inte följer gängse sociala normer och lindar in informationen i "smörpapper" för att inte såra någon.

      Radera

julklappar, traditioner och högtider när man har autism

  Hej alla läsare på Manly Minutes! Idag tänkte jag ta upp något som många av oss med autism kan relatera till – julklappar, traditioner och...