lördag 23 september 2023

Vad menas med högfungerande autism?

Jag tänker tillbaka till dagen då jag fick min diagnos: högfungerande autism. Det var för runt fem år sedan, men minnet är fortfarande stark. I decennier undrade jag varför jag kände mig annorlunda, varför jag tänkte och reagerade på sätt som många runt omkring mig inte förstod. Och här fanns svaret på min undran.
Högfungerande autism, eller som det ofta benämns, Aspergers syndrom, är en neuropsykiatrisk diagnos som ingår i autismspektrumtillstånd (AST). Men vad betyder det egentligen? Låt oss ta en närmare titt.

Autism är inte en sjukdom eller en enkel störning; det är en spektrum av olika tillstånd. Högfungerande autism är en av de många varianterna av autism inom detta spektrum, och den kännetecknas av att personen har relativt välutvecklade förmågor inom vissa områden, särskilt kognition och språk, trots sina autistiska drag.
Personer med högfungerande autism har oftast ingen inlärningssvårighet, men dom kan ha svårigheter med social kommunikation och interaktion. Deras beteende kan vara repetitivt och dom kan ha begränsade intressen.
Det är viktigt att komma ihåg att varje person är unik. Två personer med högfungerande autism kan ha helt olika upplevelser och beteenden. Men det som förenar är ofta en känsla av att vara annorlund.

Liksom jag beskrev i mitt tidigare inlägg om ljudkänslighet, är många med autism också känsliga för andra sensoriska stimuli. Ljus, dofter, smaker – allt kan bli överväldigande. Men det här är inte en svaghet, det är bara en annan sätt att uppleva världen på.
Och den här känsligheten kan också vara en styrka. Jag minns gånger när jag har upptäckt detaljer som andra har missat, eller när jag har fördjupat mig i ett specifikt intresse och lärt mig allt det finns att veta om det ämnet. Detta djupa intresse, denna passion, är en av de många gåvorna som kommer med högfungerande autism.

Ett samhälle som förstår och accepterar
Men det är inte alltid lätt. Många av oss med högfungerande autism stöter på oförståelse. "Men du ser inte autistisk ut!" eller "Alla är lite autistiska ibland" är kommentarer som jag ofta får höra. Dessa missuppfattningar kan vara skadliga och minska vår förmåga att hitta acceptans i samhället.
Så vad kan vi göra? För det första kan vi fortsätta att dela våra berättelser, som jag gör här på min blogg. Genom att öka medvetenheten kan vi öka förståelsen. Och genom att öka förståelsen kan vi bygga ett samhälle där alla känner sig välkomna.

Till alla er som läser detta, oavsett om ni har en diagnos eller inte: Prata med varandra. Lär känna varandras erfarenheter. Och mest av allt, låt oss bygga en värld där varje person känner att dom hör hemma.
Om du känner igen dig i det jag skrivit, eller om du bara vill lära dig mer, lämna gärna en kommentar nedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

julklappar, traditioner och högtider när man har autism

  Hej alla läsare på Manly Minutes! Idag tänkte jag ta upp något som många av oss med autism kan relatera till – julklappar, traditioner och...