onsdag 11 oktober 2023

Kan man testa för autism?


Har du någonsin undrat över det? Själv fick jag min diagnos när jag var över 40 år gammal. Fram tills dess levde jag med frågetecken kring varför jag kände mig annorlunda. För många kan en autismdiagnos vara som att hitta den saknade pusselbiten i livet. Så, kan man testa för autism? Svaret är ja, men låt oss gräva djupare.

En titt in i autismens värld
Autism är som ett spektrum av olika funktionsnedsättningar. Det finns de som har svårigheter med social interaktion, medan andra kanske har känsligheter eller specifika intressen. Många av oss med högfungerande autism kan glida igenom livet utan att någonsin få en diagnos. Därför är det så viktigt att känna till tecknen och att man faktiskt kan "testa" sig.
När det gäller att testa för autism, finns det inget enkelt blodprov eller liknande. Istället handlar det om observationer, samtal och en hel del frågor. En psykolog, psykiater eller specialist kan genomföra dessa tester. Man gör alltså en utredning inom neuropsykologiska störningar.

Hur går en utredning till?
Utredningsprocessen kan variera beroende på var du bor och vilken vårdcentral eller specialist du vänder dig till. Generellt sett inleds det med en intervju. Dom vill veta om din barndom, skolgång, sociala interaktioner, intressen och eventuella känsligheter.
Efter intervjun kan det komma ytterligare tester. Dessa kan vara psykologiska tester, observationer eller kanske frågeformulär som fylls i av dig själv eller av dina nära och kära.
Ofta så vill den utredande läkaren tala med dina närstående för att bilda sig en helhetsuppfattning om hur just du fungerar.
Ett viktigt inslag i utredningen är feedbacken. När alla tester är genomförda, får du en återkoppling där du får veta om du har autism eller inte. Din utredning kommer att kunna påvisa vilka problem du har i vardagen men kan även visa på att du har styrkor som du kanske inte vet om. För många kan detta vara en lättnad, oavsett resultatet. Det ger en förståelse, en förklaring, och en chans att lära känna sig själv bättre.

Varför skulle man vilja testa sig?
För många av oss med högfungerande autism kan en diagnos vara en lättnad. Den kan hjälpa oss att förstå varför vi känner på ett visst sätt, eller varför vissa saker är svårare för oss än för andra. Med rätt kunskap kan vi även söka stöd, både professionellt och socialt, och hitta strategier för att hantera de utmaningar vi ställs inför.

Så, om du någonsin undrat "Är jag i autismspektrumet?", kanske det är dags att söka svar. Det är aldrig för sent att få insikt om sig själv och ta kontroll över sitt eget liv. Och om du är som jag, kan en diagnos vara starten på en ny resa - en resa av förståelse, acceptans och personlig utveckling.
Och du, om du känner igen dig i det jag skrivit eller har egna erfarenheter, dela gärna med dig i kommentarerna. Det är tillsammans som vi kan sprida kunskap och stödja varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

julklappar, traditioner och högtider när man har autism

  Hej alla läsare på Manly Minutes! Idag tänkte jag ta upp något som många av oss med autism kan relatera till – julklappar, traditioner och...